` Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen - Kiesreis

menu

Zo bundel je Grimm, gieters en Goethe in 1 vakantie in het Duitse Hessen

In Hessen proppen wij de Gebroeders Grimm, gekke gieters en een beetje Goethe bruut in één vakantie

We hebben al eerder onze vakantie doorgebracht in het Duitse Hessen. De sprookjesachtige sfeer lokt ons alweer naar de Heimat van de Gebroeders Grimm, de sprookjesverzamelaars. We verblijven dit keer twee nachten in Hotel Margarethenhof (www.margarethenhof.com) in Bad Orb. De kleine stad Bad Orb (www.bad-orb.info) heeft een oud, bruisend centrum met vakwerkhuizen, torens, poorten en kronkelige steegjes. Er kan hier rustig gewandeld en druk gewinkeld worden, maar het stadje is eigenlijk befaamd als kuuroord. Vooral de Toskana Therme met de zoutmijn en het Gradeerhuis uit 1806 zijn populair. De muren zijn 18 meter hoog en daarlangs druipt het zoute water via rijshout omlaag. De lucht is er zo enorm zout dat het is alsof je in de zee staat, vandaar dat het wordt gebruikt om te kuren.

Toskana Therme, baden in heilzaam zout water en onderwatermuziek

Wij willen ons natuurlijk ook onderdompelen in dit heilzame zoute water. Gedurende een aantal uur ontspannen we in zoute binnenbaden, een buitenbad en verschillende sauna’s. De Liquid Sound-tempel verrast ons door de wonderbaarlijke onderwatermuziek. Het gaat van elektronisch tot klassiek. Van clubmuziek tot live concerten. De Toskana Therme is ook ’s avonds nog geopend, waardoor we na deze muzikale ervaring in de termen rustig kunnen dineren.

Actief ontspannen in het kuurpark

In het kuurpark kan verder worden gegaan met ontspannen door te luisteren naar muziek en/of door te genieten van de mooie natuur. Voor wie ontspant door een activiteit, zijn er in Spessart fraaie routes aangelegd om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. Spessart is het meest bosrijke gebied van Europa waar nog veel meer sportactiviteiten mogelijk zijn.

Dit keer slaan we elke activiteit in het bos over, want we gaan op zoek naar Steinau an der Strasse. Dit is de idyllische plek waar de Gebroeders Grimm hun kindertijd beleefden en het lokt ons luidkeels.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Een sprookjesdecor, maar dan echt

Wandelend door Steinau an der Strasse voelen we onmiddellijk hoe een belezen mens opgroeiend in deze schilderachtige omgeving, een blijvende liefde voor sprookjes krijgt. Het koetshuis en de prachtig betegelde binnenplaats, de tuin en de sierlijke boom voor het huis, de vakwerkhuisjes en natuurlijk het kasteel. Het lijkt allemaal een sprookjesdecor. Onbewust loeren we daarom naar een eventuele boze stiefmoeder of een gekwelde prinses. Onzin natuurlijk. Hoewel, de fontein ziet er wel erg veelbelovend uit. Hoe zat dat ook alweer met de kikkerkoning? Onzin, sprookjes bestaan niet. Toch? Maar we laten ons graag even betoveren door de sfeer. We hebben deze dag nog meer leuke uitjes op de planning staan, zoals het Brüder Grimmhaus en het Museum Steinau. In dit levendige museum laten hoefsmeden, wagenmakers en zadelmakers hun oude ambacht zien. Straatrovers en pelgrims biechten hier hun avonturen op. Na deze amusante belevenissen bezoeken we het Erlebnispark Steinau (www.erlebnispark-steinau.de). In dit pretpark maken we ook even tijd voor een lunch. Dit is geen groots Europa-Park, maar er zijn attracties in overvloed. Een enorm groot pluspunt hier zijn de tuinen en dan vooral de aanwezige dieren. Het rijden op een pony is erg in trek en het is (gelukkig!) bij de prijs inbegrepen. Het is nog geen officiële wet, maar wel een waardevolle ongeschreven regel: kinderen en dieren is altijd een succesvolle combinatie.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Wonderschoon kasteel van Ronneburg met angstaanjagend diepe put

Op onze derde vakantiedag in Hessen, willen we de sprookjessfeer nog niet loslaten, dus trekken we naar het kasteel van Ronneburg (www.burg-ronneburg.de). Dit 13de-eeuwse kasteel is zowel vanbinnen als vanbuiten wonderbaarlijk mooi. De kamers zijn prachtig gemeubileerd en gedecoreerd, maar de grootste attractie van deze burcht is de waterput van 96 meter diep. Dit betekent dat de toren van de burcht er drie keer op elkaar in past. Om een emmer water naar boven te halen, moet er 20 minuten op het pedaalwiel getrapt worden. Leuk, maar dat doen we niet. We gieten wel een glas water leeg in de put en tellen tot tien en horen dan pas, ver beneden ons, een plons. Het graven van deze schrikbarend diepe put heeft jaren geduurd. Door de diepte moest er zelfs lucht in gepompt worden, omdat er steeds minder zuurstof in het dieper wordende gat was.

Na ons bezoek aan kasteel Ronneburg krijgen we ineens Wildpark Alte Fasanerie in Hanau in het oog (www.hessen-forst.de/wildpark-alte-fasanerie-wildpark-7795.html). In dit enorm grote en bosrijke gebied wonen ruim veertig verschillende wilde diersoorten. Ze kunnen en mogen gevoederd en benaderd worden. Tenminste, als je durft. Het gaat om onder meer wolven, wilde katten, wisenten, elanden, geiten, ezels, fazanten, ganzen, konijnen en kolossale Schotse Hooglandrunderen.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Goethe en de lenzenindustrie in Wetzlar

Die nacht slapen we in het Michel Hotel (www.michelhotel-wetzlar.be) om vervolgens fris en fruitig de stad Wetzlar te verkennen. Dit is de geboortestad van de schrijver Wolfgang Goethe (www.wetzlar.de), maar het is ook een industriestad met een grote rol in de opto-mechanische branche. Lenzen voor microscopen, camera’s en meer worden hier ontworpen, ontwikkeld en gefabriceerd. Hierdoor is het een grote werkgever in de regio. Onder begeleiding van een gids maken we de stadswandeling ‘Optikparcours’. We verbazen ons de gehele tocht over de bizarre en amusante objecten die we te zien krijgen. Helaas hebben we geen tijd meer voor Goethe. We zijn natuurlijk nog wel geïnteresseerd, dus de volgende keer komen het museum, de wandelroute en andere activiteiten met deze schrijver in de hoofdrol, zeker aan bod.

Het is tijd om naar onze laatste bestemming van deze vakantie te gaan. De nacht brengen we door in Residenz Hotel Giessen. We hebben nog heel even tijd om een tweetal kleine musea aan te doen. In het Giesskannen Museum (www.giesskannenmuseum.de) draait alles om…gieters. Veel verschillende soorten gieters met hun geschiedenis, worden hier permanent tentoongesteld. Mocht je thuis nog een eigenaardig gietertje met een nog eigenaardiger verhaal hebben; neem mee! De kans is groot dat jouw gieter een eigen plek in het museumpje krijgt.

In het Museum Mathematikum (www.mathematikum.de) zullen wiskundefreaks een versnelde hartslag van blijdschap krijgen. Op een leuke, toegankelijke manier ontdek je hier verrassend veel over wiskundige zaken. Ook voor niet wiskundigen is dit trouwens leuk. Er wordt speels met wiskundige feitjes omgegaan zoals Technopolis dat met wetenschap bij ons doet. Het is geen taaie theorie, want je mag zelf van alles uitproberen en je mag proefjes uitvoeren. Met een hoofd vol nuttige, nutteloze en bizarre kennis keren wij terug naar huis. Dit was nou echt een vakantie die leuk, afwisselend en leerzaam was.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

De afsluiter in Giessen; een bord vol gastvrijheid

Als smakelijke afsluiter van onze vakantie nuttigen we een royale maaltijd in Gasthaus Justus (Giessen). De vrolijke bazin heet ons welkom en verrast ons met flinke porties heerlijk Duits eten: Een bord vol gastvrijheid. Later, op de weg terug naar huis, zijn we op alle fronten verzadigd. We kunnen er allemaal weer voor een tijd tegen!

Geef een antwoord

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen