` Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald - Kiesreis

menu

Uit de bocht in het Oostenrijkse Ehrwald

Een avontuurlijke reis naar Ehrwald, Tirol

Het is zo langzaamaan een traditie geworden. Een zomervakantie in de Oostenrijkse Alpen. Eerder al togen we naar bergplaatsjes als Igls en Bergwang. Deze keer kozen we voor Ehrwald (994m), gelegen aan de voet van de Zugspitze. Een ideaal gebied om lange fiets- en wandeltochten te maken. Voortdurend genietend van de prachtige omgeving. Het was werkelijk een perfecte vakantie voor ons en onze kinderen… Op een ongelukje na, maar daarover later meer.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Hotel Alpenhof: ideale verblijfplaats voor al je avonturen

We logeerden in Hotel Alpenhof. Een uitstekend vier-sterren-hotel (43 kamers) aan de rand van Ehrwald. Niet ver van het levendige centrum. We hadden het hotel geboekt bij TUI en het bleek een perfecte verblijfplaats voor een jong gezin. Wij hadden vooraf gekozen voor halfpension. Dat wil zeggen inclusief ontbijt, maar daarnaast konden we permanent koffie krijgen en frisdrank voor de kinderen. Zo ook, in de middag een gratis snack. Hotel Alpenhof is vooral geschikt voor avontuurlijk ingestelde reizigers. Actieve bezoekers die de omgeving willen verkennen. Er ’s morgens op uittrekken en in de namiddag of vroege avond voldaan terugkeren.

Eenmaal terug, duurde het nooit lang voordat de kinderen in en om het hotel gingen spelen. Het hotel beschikt over meerdere speelplaatsen. Naast een groot binnen- en buitenbad met zonneterras, dat een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Om te relaxen beschikt het hotel verder over een uitgebreide wellness/spa. Kortom, een goed service-gericht hotel voor een eerlijke prijs. Zeker voor een jong gezin als het onze, gezien kinderen tot acht jaar gratis in het hotel mogen verblijven.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Ehrwald en de Zugspitz Arena

Ehrwald ligt slechts achthonderd kilometer verwijderd van Brussel. Gemakkelijk bereikbaar met de auto. Voor de meeste mensen roept Tirol vooral winterse plaatjes op. Beelden van skiënde en langlaufende mensen. Desalniettemin is het ook voor de lente- en zomermaanden een ideale vakantiebestemming. Een bergregio vol outdoor activiteiten. Voor de fietsers zijn de mogelijkheden onbeperkt. Zo is de Tiroler Zugspitz Arena al twee keer uitgeroepen tot de beste mountainbike-regio van Oostenrijk.

Maar ook voor de wandelaars is “the sky the limit”. Er liggen maar liefst driehonderd kilometer bergpaden op hen te wachten. Met als centraal oriëntatie- tevens startpunt de Zugspitze (2900m), waar je kunt komen middels een fikse wandeling of met de kabelbaan. Buiten “biken” en “hiken” zijn er nog veel meer activiteiten rondom Ehrwald. Zo is er een professionele golfbaan en zijn er meerdere rodelbanen. Voor hen die wat minder sportief zijn ingesteld, of tussen alle inspanning gewoon eens een dagje willen luieren, is er genoeg mogelijkheid om te ontspannen. Heerlijk luieren aan de rand van een zwembad. Of aan een van de talrijke rivieren of meren in de buurt.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Onze eigen avonturen in en om Ehrwald

Als doorgewinterde reizigers willen we op elk reisdoel zoveel mogelijk zien. Dat doen we vooral door fikse wandelingen te maken. We kozen voor meerdere lange tochten in de omgeving van Ehrwald. Daaronder de populaire route naar de Coburger Hütte, die deels langs de wonderschone Seebensee loopt. De panorama-routes naar Lermoos en Biberwier. Een ronde om de Heiterwangersee en een avontuurlijke tocht naar de Seebenwasserfall. Allemaal prachtige wandelingen door de natuur, waar ook de kinderen volop van konden genieten. Vooral die laatste, naar de waterval.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Startpunt Zugspitse

Voor het serieuzere werk, moesten we hogerop. Tochten die begonnen op de Zugspitze zelf. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt, waar we ons met de moderne Tiroler Zugspitzbahn in een mum van tijd naartoe lieten brengen. Er is rondom de top van alles te beleven. Je kunt er een hapje eten. Een museum bezoeken. Zo ook, even naar Duitsland wandelen, want de top ligt zowat op de grens van Oostenrijk met haar buurland. Ook is het mogelijk om vanaf het eindstation nog een stukje verder te klimmen. Naar de ware top, waarop het Gipfelkreuz prijkt. Voor die laatste loodjes heb je echter stevig schoeisel nodig en is een beetje ervaring onontbeerlijk.

Wat we op de Zugspitze wel jammer vonden, was dat de top dusdanig was volgebouwd en commercieel uitgebaat, dat de romantiek er was vervlogen. Het goddelijke uitzicht over de Alpen werd aan meerdere kanten belemmerd. Iets dat je zelf snel genoeg constateert, maar zeker als je met iemand reist die er eerder is geweest. In dit geval mijn schoonvader, twintig jaar geleden, die het destijds nog aantrof zonder al die opsmuk. Helaas, maar desalniettemin toch een hoogtepunt en bovendien startplaats voor een enerverende tocht naar beneden. Terug naar Ehrwald.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Unieke flora en fauna

Op onze vele wandeltochten werden we niet alleen verrast door de magische vergezichten. Ook genoten we volop van de flora en fauna. We spotten talrijke kleurige bloemen en planten. Waaronder sneeuwklokjes, wilde orchideeën, dotterbloemen, irissen, sint-janskruid, rododendrons, wilde aardbeien, narcissen en nog veel meer. Daarnaast stootten we regelmatig op loslopend vee. We moesten af en toe dwars door een kudde koeien. We ontmoetten paarden en geitjes, die ons gezellig tegemoet kwamen. Onvergetelijke avonturen.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Uit de bocht

Wat we absoluut niet wilden missen was de rodelbaan in het nabijgelegen Biberwier. De langste zomer-rodelbaan in Tirol. Maar liefst 1300 meter lang, met veertig bochten. Een spectaculaire attractie voor zowel ouderen als jongeren. Pepe en Wout deelden een slee, terwijl ik met mijn dochter in het volgende bakje stapte. Lachen. Het ging allemaal goed, tot net voorbij de tussentijdse foto-sessie. Behoedzaam vervolgden we de afdaling, maar konden niet voorkomen dat we uit de bocht vlogen. Helaas zonder te weten wat er misging. Met een  beetje schrik en een paar geschaafde knieën konden de pret echter niet drukken. Zeker niet voor Wout, want die pikte de ongebruikte kaartjes in om de afdaling nog eens te maken.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Auf wiedersehen, Ehrwald

Veel mensen gaan jaarlijks richting Oostenrijk voor de sneeuw. Traditiegetrouw, want het land en met name de regio rondom Ehrwald zijn perfect ingericht voor de wintersport. Buiten de winter is het in het Tiroler bergplaatsje echter ook goed toeven. Vele outdoor activiteiten voor jong en oud. Genoeg om er jaarlijks terug te keren.

Dat geldt zeker ook voor ons. Ondanks schoonvaders teleurstelling over de volgebouwde Zugspitze, of de geschaafde knieën, zeiden we allen aan het einde van onze reis: “Auf wiedersehen, Ehrwald.”

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Geef een antwoord

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen