` Hittegolf in Noord-Friesland - Kiesreis

menu

Hittegolf in Noord-Friesland

Friesland, een Nederlandse provincie met vooral veel ongerepte natuur

Tijdens onze vorige vakantie in het Nederlandse Friesland, verbleven we in Wolvega. Dit dorp ligt in het zuiden van de provincie. We bezochten toen ook andere mooie plaatsen in de omgeving. Zo gingen wij naar het Nationaal Park de Oude Venen, lokaal ook wel ‘de Alde Feanen’ genoemd, het Nationaal Park Weerribben- Wieden (Overijssel), Giethoorn en natuurlijk het IJsselmeer.

Dit keer boeken we een huisje bij het Lauwersmeer. Dit ligt in het noorden van Friesland. Het vakantiehuisje hoort bij Landal Greenparks.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Landal Esonstad; varend tot aan je vakantieverblijf

Het leuke van dit vakantiepark is de ligging aan het water. Je kunt met je bootje Landal Esonstad binnenvaren om vervolgens aan te meren bij je vakantieverblijf. Oftewel, onze accommodatie ligt aan het water. Watersporters zullen hier dan ook dolenthousiast zijn, want er is veel te doen op het water. Wil je windsurfen, zeilen of kitesurfen? Misschien ga je liever waterfietsen? Het kan allemaal! Vanuit het park vaar je snel en makkelijk het Lauwersmeer op. Mocht je niet zo’n watersporter zijn, dan biedt de omgeving ook andere (droge) faciliteiten om je op vaste grond te vermaken. Een simpele wandeling door het vestingstadje is voor het hele gezin een leuke activiteit. Voor de kinderen is daar ook een grote indoor speeltuin. Deze speeltuin is voor kinderen tot 12 jaar. Zij kunnen zich hier uitbundig uitleven, terwijl de ouders (en eventuele uitgeputte kinderen) in het horecagedeelte even rustig uithijgen.

Nationaal Park Lauwersmeer ook ’s nachts in het duister te bezoeken

Landal Esonstad ligt dicht bij het Lauwersmeer (www.np-lauwersmeer.nl). Dit meer ligt op de provinciegrens van Friesland en Groningen. Het is ooit ontstaan doordat de Lauwerszee werd afgesloten. Lang geleden stroomde zoet water en zout water in de Lauwerszee in elkaar over. In 1969 werd het afgesloten uit angst voor overstromingen. Dit werd gedaan met behulp van een dam. De afsluiting van de Lauwerszee leidde tot het ontstaan van het Lauwersmeer. Om een beeld te vormen: denk aan eindeloze graslanden, open water, bossen en uitgestrekte rietvelden zo ver als je kunt kijken.

Tot onze vreugde is het Nationaal Park grotendeels een vogelparadijs. Het is ontstaan op de voormalige zeebodem en heeft nu handige vogelkijkhutten en uitzichtpunten. Het vogelparadijs is een wildernis van eilandjes, water, bos, riet en woeste graslanden. Er broeden meer dan 100 vogelsoorten. In het voor-en najaar is het hier extra bijzonder doordat dan de vogeltrek plaatsvindt. Dit is zeker een bezoek waard! Een deel van het Nationaal Park is ontwikkeld tot Dark Sky Park. In dit gebied blijft het altijd donker. Bezoekers zijn hier ook ’s nachts welkom om in de duisternis de ongerepte natuur te ervaren en om de heldere sterrenhemel te bewonderen.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Spannende vaartocht overleefd en veel geleerd

Omringd door zoveel water willen we deze vakantie natuurlijk ook weer varen, dus huren we een sloep. In Natuurpark De Oude Venen hadden we al enige ervaring met water opgedaan, dachten we stoer. Dat valt nogal tegen! Het varen in deze wateren is iets lastiger, want door het open water is er beduidend meer stroming. Het is nog niet alsof we nu al op de ruige zee varen, maar het vergt wel meer kundigheid dan gedacht. Het is voor ons bijvoorbeeld al een uitdaging om door een sluis te varen. Ook een uitdaging zijn hier de bruggen die telkens weer worden opgehaald. Op die momenten moeten we natuurlijk even wachten. Dit betekent dat we moeten aanmeren aan de kade. Dit is leuk, leerzaam, maar ook intensief. Uiteindelijk zijn we aan het einde van deze leerzame middag trots op onze vaarkunsten. We hebben het avontuur op het water overleefd en we hebben veel geleerd. Gelukkig zijn er af en toe ook wel hulpvaardige Nederlanders die ons bij de sluizen vriendelijk begeleiden.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

De Elfstedentocht en in de hittegolf fietsen naar Dokkum

Zoals de weerberichten al voorspelden zitten we middenin een hittegolf…in Nederland! Het is te warm voor een wandeling, daarom besluiten we naar Dokkum te fietsen. Dokkum ligt op het parcours van de Elfstedentocht. Het is een van de kenmerkende steden van deze 200 km lange historische schaatstocht. Deze Nederlandse schaatsmarathon mag volgens traditie alleen op natuurijs plaatsvinden. Om die reden worden er elke winter, koortsachtige plannen gemaakt, zodra het lijkt te gaan vriezen, hopend op een ijskoude winter. Dokkum heeft een beschermd stadsgezicht evenals tien van de andere elf steden. In het centrum van Dokkum kan volop gewinkeld worden en ook op culinair gebied, is er bijzonder veel smakelijks te vinden. Het stadje heeft mooie grachten, dus je kunt Dokkum ook met de boot verkennen. In de zomermaanden kan de toerist zich vergapen aan de vele plezierjachten die in de grachten liggen.

In de natuur van Dokkum en omgeving zijn nog veel meer mooie fietstochten te maken. Het typisch Friese landschap kenmerkt zich door het vlakke weidse groene grasland. Hier en daar wordt de weidsheid doorsneden met kleine en grote waterlopen en smalle geulen. Het lijkt hierdoor alsof de zeilboten op wonderbaarlijke wijze dwars door het grasland varen. Ook leuk om naar te kijken, blijven de typisch Nederlandse ophaalbruggen die telkens weer omhoog gehesen moeten worden als er een zeilboot wil passeren.

Fietsen en de Waddeneilanden

De Waddenzeeroute is een echte aanrader. De fietstocht start in Lauwersoog en is 18 km lang. De tocht gaat rondom en door Marnewaard, een militair oefenterrein. Vrees niet, tijdens de schietoefeningen is de omgeving echt altijd afgesloten. De tocht voert ons via Marnewaard, door het Marnebos, het Ballastplaatbos en natuurlijk langs de Waddenzee. Deze dag sluiten we af aan het Nieuwe Robbengat, een mooi recreatiegebied.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

Het Waddeneiland en het dorp Schiermonnikoog

De Waddeneilanden liggen verspreid boven Friesland en Groningen. Wij gaan het vijfde eiland Schiermonnikoog bezoeken. Auto’s zijn hier niet toegestaan, daarom rijdt er een elektrische bus. In Lauwersoog gaan onze fietsen mee op de veerboot. Vanaf de haven fietsen we noordwaarts richting de vuurtoren met één van de breedste stranden van Europa. We parkeren daar onze fietsen en vermaken ons de hele middag op het brede strand aan de Noordzee. Later die dag gaan we terug naar het enige dorp van het eiland, via de Kobbeduinen. Dit dorp heet Schiermonnikoog net zoals het eiland en ook dit dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.

In het Nationaal Park Schiermonnikoog worden we omgeven door duinen, polders, bos en kwelders. In het noorden is de Noordzee en in het zuiden heb je het wad en de Waddenzee.

© Kiesreis.nl / Reisfanaten.be

We pakken onze bagage in en plannen al onze volgende reis

Aan elke vakantie komt een eind. Eigenlijk hebben we hier in Friesland nog veel meer te zien en te doen, maar we moeten naar huis. We proppen onze bagage in de auto en zetten de fietsen op het rek. We zeggen niets, maar we weten van elkaar dat we alweer over onze volgende reis fantaseren.

Geef een antwoord

We zijn blij dat je ervoor hebt gekozen om een ​​reactie achter te laten. Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd volgens ons Privacy verklaring.

Ervaring

Blijf op de hoogte van onze avonturen